Rungsted Havn blev bygget i 1972-73.

Et nyt, stort havneanlæg erstattede den oprindelige, lille fiskerihavn, der var udformet som en ø-havn, forbundet til land med en lang adgangsbro.

Den ’nye’ havn, der har fungeret i mange år, er løbende blevet vedligeholdt, men trænger til gennemgribende renoveringer og mindre udvidelser af både landarealer og havnebassiner. Hasløv & Kjærsgaard har for Rungsted Havn udarbejdet en Hvidbog, som beskriver udviklings- og udvidelsesscenarier – hvordan det kan gribes an i store og små etaper, og fastholde og udvikle det mangfoldige, rekreative liv og den maritime stemning på havnen og kysten.

Den nuværende havn blev bygget for at skabe bådpladser og nødvendige landarealer til en hastigt voksende interesse for sejlads – tursejlads, kapsejlads m.m. Fiskerne fik også plads i den nye havnen. Flere virksomheder tilknyttet salg og service for de mange nye både, etablerede sig også på havnen, sammen med klubhuse for maritime foreninger og mange spisesteder. På havnens sydside blev der bygget et sandområde til badelivet, men ikke en rigtig strand.

Havnen var dengang primært for sejlerne og allerede et levende sted, især om sommeren. Mange nye brugere er kommet til gennem årene, så havnen nu lever året igennem – havn og strand er blevet et udflugtsmål og aktivitetsområde med over 1,5 mio. besøgende året igennem. Havnen er blevet til et af kommunens største, rekreative aktiver og samtidig en stor arbejdsplads.

Målet med Hvidbogens mange forslag er at fremtidssikre havnen. Hvidbogen fortæller om de mange ønsker og muligheder, og prissætter også de mange ønsker.

Hvidbogen opsamler Hasløv & Kjærsgaards mangeårige samarbejder med Rungsted Havn. Den fortæller hvordan det er muligt at forny og udbygge Rungsted Havn og Strand. Den bliver et endnu mere attraktivt havne- og strandmiljø og der kan skabes nye ’steder’ og plads til de mange nye, der gerne vil deltage i livet på, ved og i vandet.

Klimasikring, stormflodssikring, en sikker indsejling, vandkvalitet, forbedring af havnens funktionelle indretning, udvikling af promenader, stranden og bedre sammenhænge med baglandet, er blot nogle får af de mange emner er blevet undersøgt i et konstruktivt samarbejde.

Hvidbogen for Rungsted Havn er blevet til i et tæt samarbejde mellem Havnebestyrelsen for Rungsted Havn, borgere i Hørsholm, havnens mange brugere, virksomheder, foreninger mm. og kommunalbestyrelsen i Hørsholm Kommune.